Headerbild

Rally-SM Grussprint -22

2022-12-21 i Tävling

Det blev en spännande avslutning när fjärde deltävlingen i Rally-SM Grussprint skulle avgöras under lördagseftermiddagen i Markim. Jonas Åkesson, Karlskrona AK och Nellie Karlsson, Skillingaryds MK tog totalsegern två sekunder före Mattias Adielsson Göteborgs MF och Maja Bengtsson Älmhults MK. 

–  Det har fungerat bra idag, säger Jonas Åkesson efter målgång. Jag var väl 95-procentig idag. Det har varit en jäkla häftig sträcka. Den behöver inte vara längre eftersom den hade verkligen allt. Det var värt sju timmars resa hit till Vallentuna. 

Mattias Adielsson, SM-ledaren i 4WD, hade bekymmer att få tiden i garaget att räcka till inför helgen. Han ringde en vän helt enkelt. 

– Det var inte så mycket skador på min bil efter Västrallyt i Trollhättan men kände att tiden inte funnits den här veckan. Jag ringde Jerker Axelsson och frågade ”skicket på Polon?”. Han förstod direkt vad det handlade om och var snäll nog att säga ja. Han körde till och med ner den till Göteborg till mig. 

Har du testat bilen i veckan, frågar vi. ”Nej, jag backade ur den ur släpet i dag”. 

– Det är helt annan bil än vad jag är van vid och den rör sig på ett annorlunda sätt. Den är mer som en gokart, kan man säga, menar Mattias Adielsson som visade toppfart direkt på första vändan där han och Maja Bengtsson var enbart 0,7 sekunder från att vara totalsnabbast. 

I nationella 2WD tyckte Mattias Hallberg med codriver Roger Eriksson att de inte hade någon taktik efter första vändan men var ändå snabbast i klassen, andra tid på andra vändan och under tredje sträckan tog Mattis och Roger tillbaka ledningen och stod som klassegrare och tog max SM-poäng med sig hem.

– Nya däck inför sista. Det gick enligt plan, kommenterar Mattias Hallberg. 

Totalsegraren i 2WD och 4WD fick, förutom vandringspokal, en presentcheck på 5 000 kronor. 

Tävlingen hade även  Appendix K, 2WD och 4WD som inbjudningsklasser. Den tvåhjulsdrivna klassen fick till slut 16 startande där hemmahoppet Jonas Wallén startande snabbast med sin Volvo 244, Henrik Boive sekunder efter tätt följd av Anders Olssons 164, 0,7 selk efter Boivies Ford RS 1600, Dicken följde endast 0,1 sek efter. Andra vändan delade Dicken och Olsson bästa tid, 1,2 sek före Tom Silén i Opel följt av Wallén, ytterligare 0,9 sek efter på sträckan.

I ledning inför sista varvet var nu Anders Olsson, 0,4 sek före Wallén och Boivie p 3:e plats, 2,3 sek efter täten. I körtid delade Olsson och Dicken ledningen men en allt förtidigt incheckning till ank. TK SS 2 innebar prickbelastning med 20 sek för DIcken. Dicken slog ändå till med en fantomtid på sista vändan och var 2 sek före Wallén vilket hjälpte föga med prickbelastningen i bagaget.

I den 4 WD klassen som bara innehöll 2 deltagare vann Gunnar Bergqvist i sin Mazda323 och blev också ensam i mål. Håkan Söderströms Galant fick transmissionsproblem

Komplett resultatlista under resultat 

 

Stort Tack till alla funktionärer som gjorde tävlingen möjlig

Sammandrag från tävlingen enligt länk https://fb.watch/fysN0hErED/

Foto RallySM